Enda Kenny zvolen irským premiérem

10.03.2011
čtk

Irský parlament ve středu na své první schůzi po volbách zvolil novým premiérem Endu Kennyho, šéfa strany středopravé strany Fine Gael, která vytvořila vládní koalici s Labouristickou stranou. Kenny byl zvolen rekordní většinou 117 hlasů, proti bylo 27 nových poslanců.

Bylo to poprvé, kdy byl irský premiér zvolen bez protikandidáta. Kenny tak bude mít silný mandát k jednání o změně podmínek nepopulárního programu pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 85 miliard eur (přes dva biliony korun).

Změnu v programu, který většina Irů považuje za nevýhodný a ponižující, slibovali ve volbách Fine Gael i labouristé. Chtějí především snížit úrokovou sazbu 5,8 procenta na úvěr a přenést některé ztráty irských bank i na jejich věřitele. Kenny bude moci začít vyjednávat již v pátek v Bruselu na summitu zemí eurozóny.

Vládní koalice má 113 ze 166 křesel

Fine Gael má po únorových volbách, které přinesly v irské politice historické změny, v parlamentu o 166 místech 76 křesel. Labouristé mají 37 poslanců, levicoví nacionalisté ze Sinn Fein 14 křesel. V parlamentu zasedlo také rekordních 15 nezávislých poslanců. Dosud dominující síla irské politiky strana Fianna Fáil získala pouhých 20 mandátů.

Domnívám se, že staré způsoby, stará politika nás poškodily nejen finančně, ale také citově a psychologicky, řekl Kenny po zvolení. Náš vládní program je čestný a opravdu radikální a budeme usilovat o to, aby náš národ byl opět hrdý, prosperující a respektovaný.

Ministerské posty jsou rozdělené

Kenny po svém zvolení odejel do sídla prezidentky Mary McAleeseové, která mu předala premiérskou pečeť. Po návratu do parlamentu představil členy nové vlády, která má deset ministrů z Fine Gael a pět labouristů. Vicepremiérem a ministrem zahraničí a obchodu se stal šéf labouristů Eamon Gilmore. V předcházejících vládách byla obě ministerstva oddělena.

Ministrem financí se stal podle očekávání Michael Noonan z Fine Gael, který bude muset prosadit rozsáhlé škrty a zvyšování daní, protože v rámci dohody s EU a MMF musí Irsko snížit státní výdaje o 15 miliard eur během čtyř let.

Labourista Brendan Howlin dostal nově vytvořené ministerstvo pro veřejné výdaje a reformu, na které přejdou některé pravomoci spadající dosud pod ministerstvo financí. Koalice přislíbila, že do roku 2015 sníží počet státních zaměstnanců o 25.000.

Koaliční partneři budou hledat kompromisy

I když se obě strany nové koalice v řadě postojů liší, v minulosti již spolu několikrát vládly. Stejně tak se budou moci opřít o velkou většinu v parlamentu, kterou budou potřebovat při prosazování nepopulárních kroků i při jednání s EU.

Devětapadesátiletý Kenny je bývalý učitel. Je veteránem irské politiky, když poslancem je od roku 1975. Ve vládě zasedl ale jen jednou – v letech 1994 až 1997 byl ministrem pro obchod a cestovní ruch. Někdy je považován za nevýrazného politika a před rokem jen s obtížemi překonal pokus o vnitrostranický puč.

Noví ministři po schválení ještě včera večer navštívívili prezidentku a absolvovali první zasedání kabinetu. Novým předsedou Poslanecké sněmovny irského parlamentu byl dnes zvolen Sean Barrett.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek