Řecko dostane od MMF dalších 4,1 miliardy eur

15.03.2011
čtk

Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolnil z pomoci pro Řecko dalších 4,1 miliardy eur (99,7 miliardy Kč). Řecko totiž plní stanovené podmínky úvěrového programu od MMF a Evropské unie.

Podle prohlášení MMF uskutečnilo Řecko nutné reformy. MMF však rovněž upozornil, že země bude muset ještě uskutečnit další významné reformy na podporu ekonomického oživení, napsala agentura Reuters.

Inspektoři MMF a EU po své poslední kontrole na počátku letošního roku upozornili, že navzdory plnění podmínek programu je řecký postup ke stanoveným fiskálním a ekonomickým cílům je příliš pomalý, a vyzvali Atény k urychlení reforem. Inspektoři fondu a unie pravidelně prověřují, jak Řecko plní podmínky pomoci jak z hlediska snižování rozpočtového deficitu, tak co se týče strukturálních reforem ekonomiky a sociálních výdajů.

EU a MMF poskytly loni v květnu Řecku rekordní finanční pomoc o celkovém objemu 110 miliard eur výměnou za razantní škrty výdajů, zvýšení daní a strukturální reformy. Ze slíbených peněz Řecko zatím získalo 38 miliard eur. Řecko se stalo první zemí eurozóny, která požádala o pomoc. Druhou se v listopadu stalo Irsko, které však dostává peníze z nového Evropského fondu finanční stability (EFSF).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek