Jaderné elektrárny v EU nejspíš projdou zátěžovými testy

16.03.2011
čtk

Jaderné elektrárny v Evropské unii zřejmě projdou v reakci na situaci v Japonsku testy odolnosti. Jakou budou testy mít podobu a kdy se odehrají se ukáže po dalších jednáních. Vyplývá to z výsledků úterní mimořádné schůzky ministrů energetiky, jaderných expertů i zástupců průmyslu v Bruselu. Společnost ČEZ věří, že české elektrárny by v testech obstály.

Nějaké testy, nějaké posouzení bude, jestli budou na papíře, jestli budeme něco zkoumat, jak to budeme dělat, nevíme. Na to dneska nebyl prostor, řekl českým novinářům místopředseda Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Petr Krs.

Schůzku zhruba 250 odborníků svolal eurokomisař Günther Oettinger v souvislosti se situací v Japonsku, kde po zemětřesení a následné ničivé vlně cunami má velmi vážné problémy několik jaderných reaktorů. Chceme zorganizovat sérii zátěžových testů, řekl po jednání. Bezpečnosti je nedělitelná, dodal s tím, že EU bude chtít, aby se testy uskutečnily i v zemích mimo EU.

Testy až v daleké budoucnosti

Myslím, že jsme schopni obstát při jakékoli prověrce, řekl v Bruselu Vladimír Hlavinka ze společnosti ČEZ o případných testech Temelína a Dukovan, tedy dvou českých jaderných elektráren.

Jeden z důvodů, proč jsme se dneska sešli, byl ukázat evropské veřejnosti, že se staráme, aby byla klidná, že naše elektrárny v Evropě jsou schopny bezpečného provozu, řekl Krs, podle něhož další obdobnou schůzku lze čekat zhruba za měsíc. Nevíme, jak ty zátěžové testy budou vypadat. Ale jsem si jistý, že valná většina (elektráren) v Evropě, myslím, že skoro všechny, jsou schopny vydržet i kombinace (živelných pohrom), doplnil.

Hlavinka stejně jako Krs zdůraznil potřebu analyzovat, co se v Japonskou přesně odehrálo a pak vyvozovat nějaké závěry. To je daleká budoucnost, řekl o testech. Hlavinka připustil, že kvůli situaci v Japonsku bude jádro pod tlakem kritiků. Podle něj ale není možné se bez něj obejít.

Obejde se EU bez jádra?

Oettinger už předtím podotkl, že by Evropa měla zvážit, jestli může naplnit své energetické potřeby bez jaderné energie. Musíme také vznést otázku, zda my v Evropě v dohledné budoucnosti můžeme zajistit naše energetické potřeby bez jaderné energie, řekl v německé televizi ARD.

Německo kvůli jaderné krizi v Japonsku pozastavilo plánované rozšíření životnosti svých jaderných elektráren a slíbilo, že v následujících třech měsících dočasně odstaví sedm nejstarších reaktorů.

Z Rakouska i dalších zemí zase zaznívaly hlasy volající po spuštění zátěžových testů evropských jaderných zařízení. Toto je nápad, o němž musíme uvažovat a debatovat, řekla mluvčí Evropské komise Marlene Holznerová.

Když nějaký velký stát jako Německo přezkoumává jadernou energetiku, tak to může mít dopady na evropské úrovni, řekl komisař, který ve výkonném orgánu EU zastupuje právě Německo. Pokud my v Německu zkoumáme jaderné elektrárny z 80. a 90. let, musíme také nastolit otázku, jestli by se neměla udělat bezpečnostní kontrola ve všech jaderných elektrárnách v Evropě, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek