Odstavení „jádra“ v Německu zdraží elektřinu v EU

16.03.2011
čtk

Rozhodnutí Německa o dočasném odstavení sedmi jaderných reaktorů v reakci na problémy japonské jaderné elektrárny Fukušima citelně zvedlo ceny elektřiny v Evropě. V Německu ceny elektřiny, kterou do sítí producenti dodají v dubnu, vzrostly dokonce o 17,9 procenta. Informuje o tom na své internetové stránce deník Financial Times.

Cena elektřiny se v úterý vyšplhala až na 64,25 eur (1570 korun) za kilowatthodinu, což je vůbec nejvyšší jednodenní nárůst od roku 2003. Od pátku, kdy v Japonsku udeřilo zemětřesení a následně i ničivá vlna cunami, ceny vzrostly již téměř o 28 procent.

Tyto nárůsty ze dne na den jsou obrovské a budou mít dopad na ceny elektřiny v celé Evropě, řekla FT Zoe Doubleová z londýnské společnosti ICIS Heren, která sleduje dění na trzích s energiemi. Kromě Německa ceny elektřiny v současnosti rostou nejvíce ve Španělsku a Francii, která je na výrobě jaderné energie životně závislá.

Německá kancléřka se v úterý rozhodla dočasně odstavit sedm jaderných reaktorů, které byly postavené ještě před rokem 1980. Rozhodnutí je prozatím platné pro tři měsíce, kdy se bude německá vláda rozhodovat, zda prodlouží chystané odstavení jaderných elektráren v roce 2022. Podle Merkelové je jaderná katastrofa v Japonsku zlomovým bodem v historii naší technologicky založené společnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek