Ve Francii se konalo první kolo místních voleb

21.03.2011
čtk

Ve Francii se v neděli uskutečnilo první kolo místních voleb. Pro hlavní politické strany je to poslední příležitost změřit síly a upřesnit strategii před prezidentskými volbami, které se konají již za 13 měsíců. Konečné výsledky se očekávají krátce po druhém kole 27. března.

Všichni pozorovatelé očekávají, jak velkou podporu získá krajní pravice. Národní fronta (FN) vedená Marinou Le Penovou totiž stále sílí. Její šéfka má podle průzkumů dokonce velkou šanci postoupit v roce 2012 z prvního kola prezidentských voleb. Proměnit podporu v mandáty ale nebude úplně jednoduché, protože dvoukolový většinový systém je pro stranu nevýhodný. Počet odevzdaných hlasů oproti volbách v roce 2008 ale může být dostatečně výmluvný.

Vládní pravice prezidenta Nicolase Sarkozyho, od něhož se očekává snaha získat druhý mandát, při minulých místních volbách propadla a nyní doufá, že si polepší. Opoziční socialisté naopak věří, že potvrdí, ba zlepší minulý výsledek. Ten by také mohl ovlivnit to, kteří představitelé Socialistické strany se zapojí do vnitrostranického boje o prezidentskou kandidaturu.

Místní analytici však upozorňují, že výsledek nynějších místních voleb nelze ve vztahu k očekávaným prezidentským volbám zvlášť přeceňovat. Jedná se totiž nyní o doplňkové volby a k urnám je pozvána jen polovina voličů, navíc se očekává nižší volební účast.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek