Finská kráska blokuje navýšení fondu eurozóny

22.03.2011
Euroskop

Finsko blokuje dohodu eurozóny o navýšení peněz v záchranném fondu (EFSF). Podle listu Financial Times jsou důvodem volby, které Finsko čekají. V průzkumech výrazně posiluje populistická a protievropská strana Praví Finové. Navýšení fondu již odmítl evropský výbor finského parlamentu. Zda dojde k rozhodnutí před dubnovými volbami ve Finsku je nyní nejasné.

Kvůli zajištění větší stability eura chce eurozóna zvýšit úvěrovou kapacitu EFSF až na 440 miliard eur. Navýšení kapacity fondu ovšem znamená také zvýšení dosavadních příspěvků členských států.

Během posledních setkání EU už nám příliš mnoho přátel nezůstalo. To je pravda, řekl FT finský ministr financí a šéf finské středopravicové Národní koaliční strany Jyrki Katainen. Osvětlil tak zákulisní informace proč nedošlo k dohodě nedošlo již na mimořádném summitu 11. března. K dohodě je potřeba souhlas celé sedmadvacítky.

Finská premiérka s Rompuyem
Já to chápu, řídil jsem Belgii… Finská premiérka Mari Kiviniemiová při setkání se Stálým předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem. Finsko blokuje rozhodnutí o navýšení záchranného fondu eurozóny. (foto: Flickr, Evropská rada)

Já nemám mandát parlamentu, abych navýšení fondu schválila, řekla ve Financial Times finská premiérka Mari Kiviniemiová. Podle ní by souhlas s nárůstem příspěvku do EFSF znamenal svolání mimořádného zasedání finského parlamentu. Bylo by to velmi, velmi složité. Řekla bych dokonce nemožné, protože jde o velmi žhavé téma, dodala.

V předvolebním Finsku navýšení příspěvků do fondu příliš nadšení nevyvolává. Podle průzkumů se strana Finský střed premiérky Mari Kiviniemiové propadla až na třetí místo za Pravé Finy, které vede charismatický euroskeptik Timo Soini. Vládní strana má navíc kořeny na finském venkově, kde roste nespokojenost s finskými příspěvky na záchranu Řecka a Irska. Praví Finové mohou podle některých analytiků dubnové volby i vyhrát, o navýšení kapacity EFSF by pak mohl nakonec v roli premiéra rozhodovat Soini.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek