Rakousko po Fukušimě přitvrdí proti jádru

23.03.2011
čtk

Rakousko chce nadále v Evropské unii rozhodně vystupovat proti jaderné energetice a dosáhnout její ukončení. Během včerejší parlamentní rozpravy se však koalice a opozice nedokázaly sjednotit na společném stanovisku. V úterý ve Vídni s rakouskými představiteli jednal i o jaderné energetice český premiér Petr Nečas.

Rakouský kancléř Werner Faymann poslancům předložil vládní akční plán jako platformu pro celorakouské stanovisko napříč stranami, které by pak bylo prosazováno v EU. Opozici však návrh nenadchl a označila ho za selhání vlády. Plán požaduje rozsáhlé bezpečnostní prověrky stávajících atomových elektráren v EU a ještě výraznější podporu obnovitelných zdrojů energie. Vůči jihočeské jaderné elektrárně Temelín si rakouská vláda vyhrazuje možnost podniknout všechny právní kroky.

Opozice chce radikálnější opatření

Opoziční Zelení ale trvali na opravdových snahách o ústup EU od jádra. Nepodpoříme vás v požadavcích na zátěžové testy elektráren, ty si můžete dělat sami spolu s atomovou lobby, řekla představitelka Zelených Eva Glawischnigová s tím, že strana požaduje uzavření těchto elektráren. Další opoziční předáci žádali zajištění energetické soběstačnosti Rakouska ekologickými zdroji a vystoupení země z organizace Euratom.

Jako zcela bezzubý odsoudil vládní akční plán energetický expert hornorakouské vlády Radko Pavlovec, bývalý pověřenec pro příhraniční jaderné elektrárny. Označil návrh za konejšivou terapii bez konkrétního obsahu, kde vláda prý slibuje věci, k nimž nemá kompetence, zatímco nedělá to, co může, jako vést řízení proti Slovensku, Německu a Česku za údajné porušování ekologických povolení k jaderným elektrárnám.

Část opozice napadala bývalého kancléře za lidovce (ÖVP) Wolfganga Schüssela za to, že je členem dozorčí rady německého koncernu RWE, který provozuje jaderné elektrárny. Vláda se ho naopak zastávala tvrzením, že tak v koncernu zajišťuje rakouský vliv.

Nečas: Odchod od jádra nepřichází v úvahu

Patříme k těm evropským zemím, které jadernou energii odmítají důsledně a dlouhodobě, ne jen od katastrofy v Japonsku, řekl Faymann během jednání s českým premiérem Petrem Nečasem, který byl na návštěvě Vídně.

Nečas již po dopoledním jednání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem zdůraznil, že bezpečnost jaderných elektráren je pro Prahu prioritou. Řekl, že pro Česko odchod od jádra nepřichází v úvahu. Na Faymannem vyjádřený zostřený rakouský odpor k jádru Nečas odpověděl, že Česko rakouský názor respektuje, očekává ale, že Vídeň bude se stejným respektem přistupovat k postoji Prahy.

Vídeňská protijaderná rétorika se přiostřila po nedávné havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou po silném zemětřesení zasáhla přívalová vlna cunami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek