Summit EU podpořil zátěžové testy pro jaderné elektrárny

25.03.2011
čtk

Herman Van Rompuy oznámil na Twitteru, že se summit Evropské unie shodl na zlepšování bezpečnosti aderných elektráren. Ještě letos mají jaderné reaktory v EU projít zátěžovými testy.

Lídři členských států EU přijali závěry, které s výrazným omezováním jaderné energie nepočítají. EU se soustředí především na bezpečnost elektráren. Evropská komise má za úkol, aby Skupina evropských regulačních orgánů pro jadernou bezpečnost (ENSREG) připravila co nejdřív společná kritéria pro zátěžové testy. Testy však budou dobrovolné a uskuteční se zcela v pravomoci národních regulátorů.

Evropská komise zároveň přezkoumá existující unijní legislativu, která se týká právě jaderné bezpečnosti, a případně navrhne její zlepšení. Členské státy by měly zajistit, že směrnice o bezpečnosti jaderných zařízení bude plně převedena do národních právních řádů. Navržená směrnice o zacházení s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem by měla být přijata bez prodlení, uvádí závěrečný text.

V Evropské unii se nacház více než 140 reaktorů, téměř třetina ve Francii. Ta podobně jako některé další země včetně Česka nechce od jádra ustupovat. Ve Francii je z jádra kolem 80 procent elektřiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek