Belgie je bez vlády už 289 dní, déle než Irák

29.03.2011
čtk

Belgičané se stali světovými šampióny, alespoň co se sestavování vlády po volbách týče. Dnes je tomu 289 dní, co se místní politici neúspěšně pokoušejí sestavit nový kabinet. Belgie tak překonala rekord Iráku a nová vláda rozhodně na obzoru není.

Na nové vládě se mají dohodnout politické strany většinových a bohatších Vlámů s chudšími a méně početnými Valony, kteří však obývají většinu Bruselu. Zásadní problém tak vedle rozdílných ideologických názorů představuje také distribuce pravomocí a peněz mezi jednotlivé regiony. Ve volbách 13. června navíc zvítězila nacionalistická Nová vlámská aliance, která usiluje o postupné rozdělení země.

Král Albert II. pověřil jednáním o nové vládě už několik různých politiků, včetně lídrů dvou nejsilnějších volebních uskupení. Všechna jednání však skončila bezvýsledně. Kýžené reformy jsou stále daleko, stejně jako nový kabinet. S tím starým v čele s premiérem Yvesem Letermem si Belgičané vystačili i během loňského evropského předsednictví.

Přirozeně se nabízí otázka, zda by nebylo lepší rozseknout politický pat novými volbami. Průzkumy však ukazují, že by to k ničemu nevedlo. Politické rozložení sil by nové volby ovlivnily pouze jemně a dlouhodobé problémy belgické politické scény by těžko vyřešily. Vážnost situace si uvědomují i sami Belgičané. Jejich země patří v rámci EU mezi ty nejvíce zadlužené a hrozí, že kvůli politické nestabilitě definitivně ztratí důvěru trhů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek