Bavoři se přívalu českých pracovníků nebojí, firmy o ně stojí

06.04.2011
čtk

Bavorsko nemá strach, že by Češi vzali jeho pracovní trh útokem. Ten se tuzemcům otevře spolu s rakouským už 1. května. Jak včera řekla bavorská ministryně práce Haderthauerová, tamní podnikatelé se naopak těší na přísun kvalifikovaných pracovníků. Jejich masivní odchod nepředpokládá ani český protějšek Jaromír Drábek, se kterým ministryně včera jednala.

Oba spolkové trhy se nováčkům otevřou jako poslední z původní patnáctky. Nemám pocit, že by Češi čekali na hranicích. Ti, kteří v Německu pracovat chtěli, už to udělali, řekla ministryně práce z největší spolkové země. Drábek dodal, že řada Čechů už využila otevření ostatních pracovních trhů, například ve Velké Británii. Náš migrační potenciál byl v tomto směru do značné míry vyčerpán, uvedl ministr.

Podle Haderthauerové jsou bavorští zaměstnavatelé vůči českým pracovníkům přesto velmi otevření a stojí o ně. To lze jednoduše vysvětlit tím, že zde zdaleka není tak vysoká úroveň mezd jako v Německu, podotkla Haderthauerová. Sama očekává, že bavorské firmy využijí šanci získat kvalifikované zaměstnance za výhodnějších podmínek.

Z obavy před případným mzdovým dumpingem už Německo pro některé obory zavedlo minimální mzdu. Opatření se týká stavebnictví, pečovatelství, sezónních prací či hlídacích služeb. Minimální mzda byla zavedena v oborech obzvláště ohrožených dumpingem. Nebyla však nastavena plošně, zdůraznila ministryně.

Spolu s Rakušany uzavřeli Němci pracovní trh na maximální možnou dobu, tedy sedm let. Podle Haderthauerové je v Bavorsku nyní pro zaměstnávání lidí ze zahraničí mnohem příznivější doba než před pár lety. Míra nezaměstnanosti letos v březnu klesla na 4,3 procenta a je tak nejnižší ze všech německých spolkových zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek