Německá ekonomika pokračuje v silném růstu

11.04.2011
čtk

Německá ekonomika pokračuje v silném růstu. Uvedl to německý ministr hospodářství Rainer Brüderle v nedělním rozhovoru pro list Bild am Sonntag. Dodal, že domácí poptávka nabírá na tempu a na obzoru zatím nejsou žádné inflační hrozby.

Časopis Focus o víkendu informoval, že německá vláda příští týden zvýší odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,5 procenta ze současných 2,3 procenta. Brüderle potvrdil, že prognóza bude zlepšena, ale upozornil, že o konečné podobě nového odhadu se ještě jedná.

Weber má obavy

Zažíváme hospodářský růst, který je velmi stabilní i velmi silný, uvedl ministr. Kvůli zvýšeným mezinárodním rizikům je ale před stanovením seriózní prognózy zapotřebí opatrnost, dodal. Prezident německé centrální banky Axel Weber nicméně o víkendu upozornil, že dluhové problémy některých zemí eurozóny ani potíže Japonska po ničivém zemětřesení hospodářský růst Německa výrazněji nezpomalí.

Německá ekonomika v loňském roce díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Odhady institutů

Přední německé ekonomické instituty tento týden zvýšily odhad růstu hrubého domácího produktu země pro letošní rok na 2,8 procenta z předchozích dvou procent. V příštím roce má podle nich německá ekonomika stoupnout o dvě procenta.

Osm institutů zveřejňuje odhady ekonomického vývoje země dvakrát ročně, předchozí odhad byl z října loňského roku. Riziky pro německou ekonomiku jsou podle nich v současnosti ceny ropy, nepokoje na Blízkém východě a dluhová krize v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek