Ovládnou finské volby Praví Finové?

15.04.2011
čtk

Tuto neděli se konají finské parlamentní volby. Jejich výsledek hrožuje nejen vzestup pravicového populismu, ale i krize evropské politiky. Předvolební průzkumy ovládla anti-imigrační strana Praví Finové. Její postavení naznačuje, že výsledek voleb významně ovlivní nejen budoucí směřování Finska, ale také jeho další působení v EU.

Dlouhá léta bylo pravidlem zhruba stejně vysoké procento hlasů u všech finských politických stran. Současné průzkumy veřejného mínění však ukazují něco docela jiného. Ačkoli Opravdoví Finové platili vždy za malou stranu s takřka několika-procentní podporou, letošní předvolební ukazatele jim přiznávají až 20% hlasů.

Průzkumy veřejného mínění se sice nemusejí nutně odrazit v realitě, ale je jisté, že vzestupem Pravých Finů podpora tří hlavních stran logicky klesne (jedná se o Stranu středu, Národní koalici a Sociální demokracii). Politická scéna by se tak mohla ustálit na počtu čtyřech partají, z nichž každá získá okolo 20% hlasů.

Účast Pravých Finů ve vládě je velmi pravděpodobná už proto, že mezi jednotlivými stranami neexistují žádné ideologické bloky, které by bránily různým formacím kabinetu. Dělící čárou však bude postoj k evropským politikám a ke krizi společné měny – obě témata představují výhodu právě pro Pravé Finy. Kde je Evropská unie, tam jsou problémy, říká předseda jejich strany Timo Soiny. Nadcházející finské volby tak budou především protestní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek