Le Pen: Prezidentské volby vyhraje má dcera

22.04.2011
čtk

Marine Le Pen se za rok stane francouzskou prezidentkou. Alespoň podle svého otce Jean-Marie Le Pena, kterého letos nahradila v čele ultrapravicové Národní fronty (FN). Le Pen zároveň označil Sarkozyho vyhlídky na znovuzvolení za krajně nejisté.

Le Pena označil přítomnost své dcery ve druhém kole voleb za víc než předvídatelnou a její konečné vítězství jako nejen možné, ale i pravděpodobné. Podle jeho slov bude z jedné třetiny záležet na ní samé, ze dvou třetin pak na světové situaci.

Sarkozy skončil

Naopak Sarkozyho kandidatura je podle Le Pena nejistá. Svou ctižádost už ukojil – vstoupil do Elysejského paláce. Teď může všechno ztratit, a přitom nezíská nic, posílá Sarkozyho do politického důchodu Le Pen. Podle francouzských médií však už i ve vládním táboře zaznívají otázky, zda je Sarkozyho druhá kandidatura vhodná, vzhledem k propadající se prezidentově popularitě.

Le Penovou vyřadí pouze Kahn

Postup Le Penové do druhého kola potvrdil i nový průzkum společnosti Harris. Podle něj by předsedkyně FN vyhrála první kolo voleb ve všech případech, vyjma socialistické kandidatury výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strauss-Kahna – ten by ji jasně porazil. Sarkozy by postoupil do druhého kola jen v případě, že by za socialisty znovu kandidovala Royalová. Kterýkoli jiný socialistický kandidát by ho porazil. Ve druhém kole by se pak utkal s Le Penovou.

Navzdory optimismu jejího otce by případný postup Marine Le Penové do druhého kola prakticky s jistotou znamenal vítězství jejího protikandidáta. Národní fronta je přes svůj vzestup z poslední doby pro většinu Francouzů stále nepřijatelná, takže pro jejího soupeře by hlasovali i ti, kdo by ho za jiných okolností nevolili. Stejná situace způsobyla v roce 2002 drtivé vítězství Jacquese Chiraca právě nad Le Penem poměrem 82 ku 18 procentům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek