Romská galerie v Berlíně

27.04.2011
čtk

V Berlíně vzniká nová galerie, která se zaměří na výtvarné umění Romů. Podle agentury DPA je výstavní síň Kai Dikhas na náměstí Moritzplatz prvním takovým podnikem v západní Evropě. Jako první budou v galerii vystavena díla katalánské malířky Lity Cabellutové. Ještě letos plánuje Kai Dikhas další tři výstavy.

„Sintové a Romové zažívají v celé Evropě velkou diskriminaci,“ řekl umělecký vedoucí galerie Moritz Pankok. Galerie chce podle něj ukázat Romy v jiném světle, než v jakém jsou obvykle vnímáni.

Zvláště ve výtvarném umění prý je co dohánět, pokud jde o přiblížení kultury Romů většinovému obyvatelstvu. „V hudbě se Sintové a Romové stali součástí mainstreamu. Tam už se uznává, že existuje mnoho dobrých hudebníků, kteří náleží k této menšině,“ poznamenal Pankok. Ale i v romském výtvarném umění se podle něj v poslední době mnoho událo.

„Ve zcela různých zemích Evropy existuje nové a současné umění Sintů a Romů,“ dodal Pankok. Dosud se však podle něj konaly jen dočasné akce, jako byl romský pavilon Paradise Lost na benátském Biennale v roce 2007. Naopak nová galerie v Berlíně hodlá vystavovat díla romských umělců soustavně.

Ačkoli jsou práce jednotlivých romských umělců velmi rozdílné, mají podle Pankoka jeden společný rys. „Umělci se obzvlášť zaobírají svým původem a často i důsledky diskriminace ve svých zemích,“ soudí galerista.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek