Finsko: Jednání o vládě odložena

04.05.2011
čtk

Vítěz finských voleb a pravděpodobně nový finský premiér Jyrki Katainen oznámil, že odloží vyjednávání o vytvoření příští vlády na 18. května. Problematickým bodem pro vznik koalice je odlišný postoj možných koaličních partnerů pro účast Finska ve stabilizačním fondu eurozóny pro Portugalsko.

Finský parlament má rozhodnout otázku finské účasti či neúčasti před zasedáním ministrů financí EU, které se koná 16. května. Pokud většina finského parlamentu dojde k závěru, že je v zájmu země realizovat všechna rozhodnutí Evropské unie, pak to v Bruselu oznámím, řekl Katainen podle agentury AP.

Pro protlačení pomoci ve finském parlamentu by se Kaitanenova strana musela spojit s formacemi, které zase nechce v budoucí koalici. Získání většiny pro fond není za takových podmínek vůbec jisté, napsala agentura APA.

Katainenova Národní koaliční strana (KOK) účast Finska ve stabilizačním fondu podporuje. Naopak sociální demokraté se 42 mandáty ve 200členném parlamentu mají řadu námitek, kategoricky proti je překvapení voleb Praví Finové se 39 mandáty.

Dosavadní vládní strana středu expremiérky Mari Kiviniemiové opakovaně prohlásila, že přechází do opozice. Kaitanen tak mnoho dalších možností pro sestavení vlády nemá. Přestože mezi třemi stranami existují některé zásadní rozpory, prohlásil Kaitanen, že usiluje o plně funkční koalici, jež by zajistila stabilní vládu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek