Liberálové ztrácejí v referendu i v komunálních volbách

06.05.2011
Euroskop

Podle posledních odhadů dnes britští liberálové prohrávají na všech frontách. Hlasy ztrácí v plebiscitu o reformě volebního systému, i v paralelních místních volbách. Ty ukazují masivní nárůst podpory pro skotské nacionalisty, díky které možná prosadí referendum za nezávislost.

První výsledky volebního dne ukazují všeobecný pokles středo-levicových liberálních demokratů, kteří prohrávají v regionálních volbách i v referendu za alternativní volební systém, které sami iniciovali. Popularita strany soustavně klesá od její účasti v kabinetu s vítěznými konzervativci. Liberálové se do vlády dostali po 80 letech v rámci první poválečné koalice.

Ani dnešní dvojnásobná prohra však nemusí pro liberály představovat definitivní konec. Špatné komunální výsledky vládních stran jsou v britské politice takřka pravidlem a rozhodně nepředstavují spolehlivý ukazatel příštích parlamentních voleb. Ačkoli se dá očekávat, že referendum kabinetní spolupráci zkomplikuje, rozdělení koalice je nepravděpodobné.

Na volbách vydělají labouristé i SNP

Výsledky z dnešního rána naznačují komunální vítězství labouristů. Ti si dosud polepšili o 142 křesel, v porovnání s pouhými třemi pro konzervativce. Průzkum BBC předpovídá liberálům ztrátu 100 křesel. Strany celkem bojují o více jak 8000 míst.

Z předběžných odhadů lze vyčíst regionální nárůst podpory pro skotské nacionalisty ve Scottish National Party (SNP). Tato středo-levicová strana tradičně přebírá hlavně labouristické voliče. Podle analytiků by její dnešní úspěch mohl znamenat první krok k referendu o skotské nezávislosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek