Španělsko: Odhady před regionálními volbami

06.05.2011
čtk

Ve Španělsku odstartovala kampaň před regionálními volbami, které se uskuteční 22. května. Podle průzkumu provedeného Centrem pro sociologická studia (CIS) čeká vládnoucí socialisty, porážka.

Podle listu El País získají socialisté celkem asi 33,4 procenta hlasů, zatímco konzervativní Lidová strana 39,2 procenta. Španělé si zvolí 22. května parlamenty ve třinácti ze 17 autonomních oblastí (Andalusie, Katalánsko, Baskicko a Galicie budou hlasovat jindy). Kromě toho se bude volit do obecních rad v celé zemi.

Podle průzkumu CIS by vládní Španělská dělnická socialistická strana (PSOE) měla zejména přijít o vládu v Kastílii-La Mancha a v Asturii a o radnici v Barceloně. Rok před parlamentními volbami si tak upevní pozice opoziční konzervativci z Lidové strany (PP).

Šéf socialistické vlády José Luis Zapatero počátkem dubna ohlásil, že se v parlamentních volbách příští rok v březnu už nebude ucházet o třetí mandát. Část socialistického tábora si myslí, že výměna vedení může zastavit pokles popularity strany. Od roku 2009 totiž v průzkumech vede opoziční Lidová strana Mariana Rajoye.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek