Lewandowski: Změnám v rozpočtu EU se nevyhneme

09.05.2011
Euroskop, HN

Návrh rozpočtu Evropské unie pro roky 2014 až 2020 bude nevítaným dárkem polskému předsednictví. Řekl to eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Komise představí první návrh rozpočtu v červnu. Lewandowski se v pátek zúčastnil expertní konference, kterou pořádal Úřad vlády.

Podle Lewandovského se struktura rozpočtu EU dlouhodobě vyvíjí. Mantinely pro příští finanční perspektivu jsou ekonomická krize i fakt, že nyní žijeme v euroskeptické Evropě. „Ekonomická krize chodívá velice často ruku v ruce s národním egoismem. To je velmi nevýhodné pro racionální debatu o unijním rozpočtu,“ argumentoval v rozhovoru Lewandowski.

Připomeňme, že návrh rozpočtu, který komise navrhla na rok 2012, vyvolal ostrou kritiku členských států. Na nové finanční perspektivě se musí shodnout všech 27 členských států a Evropský parlament. Stálicemi v debatách o rozpočtu zůstávají výdaje na zemědělství a tzv. britský rabat. Rozpočet EU na roky 2007-2013 počítá s výdaji ve výši 975 miliard eur.

Energetické sítě jsou priorita

Lewandowski v rozhovoru pro HN uvedl, že je jasné, že rozpočet neporoste a proto musí přijít změny. Pro zlepšení energetické bezpečnosti je nutné investovat do energetických sítí, nové problémy vyvolává imigrace a změny ve Středomoří.

„Pokud máme najít peníze na tyto nové výzvy, změnám v rozpočtu se nevyhneme,“ řekl eurokomisař. Lewandowski v Hospodářských novinách hájil také výdaje na unijní administrativu, které dosahují 5,7 procenta z celkového rozpočtu. Podle něj je mnohem lepší poměr než v kterékoli členské zemi.

Prioritou České republiky pro příští finanční perspektivu je nadále zůstat čistým příjemcem evropských peněz. Podle premiéra Petra Nečase by ČR zároveň upřednostnila, aby příští unijní rozpočet představoval 1 procento výkonu evropské ekonomiky. Současná perspektiva se pohybuje na 1,13 procentech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek