Německý ministr hospodářství proti odchodu Řeků z eurozóny

09.05.2011
čtk

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle odmítl úvahy o tom, že by Athény opustily eurozónu a vrátily se k drachmě. Podle něj by tím oslabily Evropu v době, kdy je naopak potřeba ji posílit. Za spekulacemi stojí neschopnost Řecka splácet úvěr ve výši 110 miliard eur, který obdrželo přesně před rokem.

Nejsem pro (vystoupení Řecka z eurozóny, pozn. red.), jsem opačného názoru, řekl Brüderle agentuře Reuters. Podle ministra potřebují Athény více času na uskutečnění reforem. To však pro zemi může být obtížné vzhledem ke spekulacím o možné restrukturalizaci dluhu a nyní dokonce i o odchodu z eurozóny. Je veřejným tajemstvím, že Řekové před sebou mají těžkou cestu. Každodenní spekulace však situaci zhoršují, uvedl Brüderle.

Člen německého parlamentu Frank Schäffler v sobotu naopak uvedl, že pokud se Athény rozhodnou eurozónu opustit, mělo by je Německo v tomto rozhodnutí podpořit. Stejného názoru je i prezident ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn, podle kterého je odchod Řecka vhodnější, než trvalá finanční transfuze z německé pokladny.

Většina ekonomů má za to, že Řecko nebude schopné astronomické dluhy splácet. Bude tak muset přikročit k jejich snížení nebo k výraznému odkladu splátek, což znamená vyhlášení platební neschopnosti. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu navrhl, aby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond daly Aténám více času na splacení záchranného úvěru v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). EU přitom Řekům snížila úrok a změnila splátkový kalendář už letos v březnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek