Rehn: Nová rozhodnutí o Řecku v příštích týdnech

11.05.2011
čtk

Finanční pomoc Portugalsku ministři financí schválí příští týden v Bruselu, v případě Řecka je to předčasná otázka. V Evropském parlamentu to v úterý řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Rehn nicméně připustil, že v případě Řeků evropská sedmadvacítka přijme nová rozhodnutí, a to v příštích několika týdnech. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond již Řecku v minulosti slíbily úvěry v celkové výši 110 miliard eur, ale ani tato částka k financování dluhu země nestačí. Odhaduje se, že by mezinárodní společenství mohlo současnou úvěrovou kapacitu navýšit až o dalších 60 miliard eur.

Dostane Řecko další půjčku?

EU a MMF s dalším rozhodnutím počkají na výsledky společné mise, kterou včera obě organizace zahájily v Aténách. Je příliš brzy specifikovat jakákoliv čísla, která se týkají refinancování nebo financování řeckých potřeb v roce 2012, tedy v příštím roce, uvedl Rehn. Až bude evropská sedmadvacítka znát konkrétní údaje, budou se případnou novou pomocí pro Řecko v následujících týdnech zabývat ministři financí.

V případě Portugalska mohl Rehn unijním zákonodárcům poskytnout podstatně více informací. Pomoc ve výši 78 miliard eur čeká v podstatě jen na schválení ministrů financí eurozóny a EU, kteří se sjedou v pondělí do Bruselu. Je to portugalský program se širokou politickou podporou. Z těchto si zaslouží i podporu Evropské unie a já věřím, že ministři financí EU jej příští pondělí schválí, dodal eurokomisař.

Kamenem úrazu může být Finsko

Šéfům státních pokladen zbývá mimo jiné stanovit úrok, za nějž Portugalci získají záchranné úvěry. Podle Rehna by se měl pohybovat kolem 5,5 procenta, každopádně by měl být nižší než šest procent. To je podobná úroková sazba, jakou získalo i Irsko. Dublin by se ovšem měl dočkat v příštích několika týdnech nižšího úroku, stejně jako před nedávnem Řecko.

Rehn věří, že finanční pomoc Portugalsku odsouhlasí i Finsko, jehož politici měli v uplynulých týdnech o tomto kroku pochybnosti. Ty ještě zvýšil volební úspěch strany Praví Finové, kteří proti pomoci předluženým zemím eurozóny v předvolební kampani otevřeně vystupovali.

Věřím, že Finsko bude pokračovat ve své aktivní a konstruktivní evropské politice, kterou uplatňovalo v uplynulých desetiletích. Ta sloužila dobře nejen Evropě, ale zejména samotnému Finsku, doplnil eurokomisař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek