Další rána pro FDP. Místopředsedkyně opisovala

12.05.2011
čtk

Německá politička Silvana Kochová-Mehrinová se vzdala funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu i dalších postů. Dostala se do podezření, že opsala svoji dosertaci. V březnu kvůli podobným obviněním složil funkci německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

Čtyřicetiletá Kochová-Mehrinová patří mezi nejznámější tváře nyní značně nepopulární Svobodné demokratické strany (FDP). Strana, která je součástí vládní koalice, si v pátek v Rostocku zvolí nového předsedu a předsednictvo. FDP utrpěla v několika posledních zemských volbách sérii debaklů a v průzkumech klesla pod hranici zvolení do Bundestagu.

Kochová-Mehrinová je další obětí aféry Guttenberg a anonymní skupiny na internetu, která na podobné případy upozorňuje. Politička v prohlášení uvedla, že kromě postu místopředsedkyně EP odstupuje i z grémia strany a pozice šéfky poslanců FDP v Evropském parlamentu. Heidelberská univerzita potvrdila, že případ své někdejší studentky zkoumá. O tom, jestli je její práce plagiát vydá prohlášení během měsíce.

Kdo zachrání stranu

Skandál je pro FDP nepříjemný, protože strana potřebuje upřít pozornost na svůj sjezd. Novým zachráncem se má stát dosavadní ministr zdravotnictví Philipp Rösler. Teprve 38letý politik nemá žádného protikandidáta. Předseda a šéf německé diplomacie Guido Westerwelle oznámil, že si ponechá pouze vládní funkci.

Rösler má ve vládě také získat post vicekancléře. Křesla předsedy se ujme již jako ministr hospodářství. Ještě před sjezdem se mu podařilo zbavit se nepopulárního resortu zdravotnictví a přesunout se do vedení mnohem pozitivněji vnímaného úřadu.

Kromě zvolení Röslera, by měl rostocký sjezd potvrdit v dosavadní stranické funkci druhého muže FDP, generálního tajemníka Christiana Lindnera. Dvaatřicetiletý politik je jednou z největších nadějí svobodných demokratů.

Odbodníci hodnotí Röslerovy šance velmi opatrně. FDP uspěla v posledních volbách s plánem snižování daní. Tomu zabránila finanční krize i neochota kancléřky Angely Merkelové. Liberálové jsou největší zastánci jaderné energetiky v Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek