V kauze Strauss-Kahn tápou francouzští socialisté i MMF

16.05.2011
čtk

Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes stane před soudem na Manhattanu, kde čelí obvinění ze znásilnění zaměstnankyně hotelu. Podle amerického zákona mu hrozí až 20 let vězení. Strauss-Kahn veškerou vinu popírá. Zatímco na světovách trzích způsobilo jeho zatčení pokles eura, francouzští socialisté přišli o prezidentského kandidáta.

Strauss-Kahn je obviněn ze znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovananého trestného činu. Krátce po údajném útoku z dotyčného hotelu odjel na letiště a nastoupil do letadla, kde by zatčen krátce před odletem do Paříže. Původně měl být před soud předveden už v neděli, ale policie si podle BBC vyžádala povolení k získání dalšího důkazního materiálu založeného na DNA. Právník William Taylor řekl novinářům, že klient souhlasil s provedením vědeckého a forensního šetření.

DSK out!

Z komisariátu newyorské policie byl šéf MMF v neděli odvezen v poutech neznámo kam. Pokojská, která Strausse-Kahna obvinila ze sexuálního útoku, ho v neděli oficiálně identifikovala jako útočníka mezi šesti muži, kteří před ní byli seřazeni. Jméno ženy policie nezveřejnila, ale podle listu The New York Times je afrického původu a má dvanáctiletou dceru. Vedení hotelu, ve kterém pracuje tři roky, sdělilo, že její práce i chování jsou naprosto vyhovující. Jeden z právníků Strausse-Kahna dnes řekl, že jeho klient je unaven, ale jinak v pořádku a má v úmyslu se energicky hájit.

Ve Strauss-Kahnově rodné Francii je dnes senzační zatčení palcovými titulky na prvních stránkách všech deníků. Ty aféru posuzují hlavně z hlediska prezidentských voleb 2012. DSK, jak je tento politik ve své zemi ve zkratce označován, byl považován za pravděpodobného kandidáta socialistů a také za pravděpodobného vítěze voleb. Jeho šance se však nyní rozplynuly.Aféra Strauss-Kahn: úder blesku do prezidentských voleb, zní titulek konzervativního deníku Le Figaro. Umírněně levicový Libération shrnuje situaci lapidárním DSK out. ¨

Klesá euro i šance socialistů

Zatčení šéfa MMF dnes ukázalo také své globální důsledky. Na asijských trzích se dnes projevilo poklesem eura. Investoři se zjevně bojí, že úsilí o zvládnutí nynější dluhové krize v eurozóně se může zkomplikovat. V neděli měl Strauss-Kahn jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, dnes se měl zúčastnit bruselského jednání ministrů financí zemí Evropské unie, kteří chtějí hovořit o pomoci Portugalsku a Řecku. MMF v neděli oznámil, že schůzku svého výkonného výboru, na níž se mělo jednat o zatčení Strausse-Kahna, odkládá na neurčito. Náhradní termín nebyl stanoven.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek