Jaderné fórum bude řešit zátěžové testy elektráren

19.05.2011
čtk

Zátěžové testy pro jaderné elektrárny budou jedním z témat Evropského jaderného fóra, které se dnes a v pátek bude konat v Praze. Mezi účastníky jsou premiér Petr Nečas, slovenská premiérka Iveta Radičová či eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Podle agenturních zpráv požaduje Oettinger mimořádně přísná kritéria testů, která by mimo jiné zahrnovala i teroristické riziko, hrozbu kybernetického útoku nebo případný pád letadla na elektrárnu. Některé země jsou proti. Agentura APA citovala mluvčí komisaře Oettingera, podle které není jisté, zda se účastníci summitu v Praze na testech dohodnou.

Unijní experti na jadernou energetiku se před časem dohodli, že testy rozdělí na dvě části. První z nich se měla věnovat bezpečnostním hrozbám, jakou je například terorismus. Druhá se měla věnovat rizikům, která plynou z běžného provozu. Německo a Rakousko ale chtěly, aby se obě části testů konaly zároveň, a nikoliv odděleně, jak navrhoval kompromis unijních expertů. Částečně se k nim připojila také Evropská komise.

Evropská unie začala uvažovat o zátěžových testech v době, kdy zemětřesení a následná vlna cunami těžce poškodili japonskou elektrárnu Fukušima.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek