I přes zatčení DSK by Sarkozy prezidentské volby prohrál

25.05.2011
Euroskop

Současný francouzský prezident Nicolas Sarkozy by i přes skandál a zatčení jeho největšího soka v boji o prezidentský post Dominiqua Strausse-Kahna podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění nevyhrál francouzské prezidentské volby.

Průzkum provedla agentura BVA 20. a 21. května, týden po zatčení nejpravděpodobnějšího kandidáta socialistů Strausse-Kahna za pokus o znásilnění. Podle výsledků ankety Nicolas Sarkozy prohrává vůči dvěma pravděpodobným novým kandidátům socialistů.

Dlouholetý člen socialistické strany Francois Holland by v prvním kole voleb, které jsou plánované na jaro 2012, zvítězil nad současným prezidentem s 27 procenty hlasů ku 21 procentům pro Sarkozyho. V druhém kole by svého protivníka porazil s 62 procenty ku 38 procentům hlasů.

Pokud by se kandidátkou socialistů stala současná šéfka strany Martine Aubryová, porazila by Sarkozyho s 24 procenty proti jeho 22 procentům. V druhém kole by obdržela 59 procent hlasů, zatímco současný prezident pouze 41 procent. „Martine Aubryová a Francois Hollande nyní zaujali v srdcích voličů místo Dominiqua Stresse-Kahna, interpretuje výsledky analytik BVA Gael Sliman.

Předsedkyně pravicově populistické Národní fronty Marine Le Pen by překvapivě podle nejnovějšího průzkumu od BVA nepostoupila do druhého kola. V dřívějších výzkumech se jí dařilo lépe. Podle některých by porazila Nicolase Sarkozyho a postoupila do druhého kola.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek