Němci zavřou jaderné elektrárny, ČEZ cítí šanci

30.05.2011
Euroskop

Německo uzavře všech svých 17 jaderných elektráren nejpozději do roku 2022. Dohodla se na tom německá koaliční vláda. Její rozhodnutí musí ještě schválit parlament.

Vláda Angely Merkelové ponechá trvale uzavřených sedm nejstarších německých jaderných reaktorů, na které v březnu, po havárii v japonské elektrárně Fukušima, uvalila moratorium. Koalice potvrdila také odstavení severoněmecké jaderné elektrárny Krümmel, která je mimo provoz již delší dobu.

2018 další rozhodnutí

Je to definitivní. Nejzazší termín pro konec posledních tří jaderných elektráren je rok 2022, uvedl německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen. Odchod od jádra původně prosadila vláda sociální demokracie a zelených v roce 2001.

Vládní plány počítají, že do roku 2021 bude odpojeno dalších šest jaderných reaktorů. Tři zbývající reaktory mají zůstat v provozu do roku 2022, pokud by hrozily výpadky v dodávkách elektřiny. Možnost úplného odchodu od jaderné energie již v roce 2021 znovu přezkoumá komise v roce 2018, napsala agentura DPA.

Jaderná energie v Německu před březnem pokrývala 23 procent spotřeby elektrické energie.

Německé firmy varují

Proti německé jaderné panice stojí v tuto chvíli osaměle šéfové německých energetických firem RWE, E. ON, ENBW a Vattenfall. Ještě loni v září vyjednávaly koncerny o možnosti prodloužení životnosti jaderných elektrárem v průměru o 14 let.

Šéf RWE Jürgen Grosssmann, zelenými organizacemi loni v prosinci označený za dinosaura roku, tvrdí, že bez jaderné energie Německo nedokáže splnit své ekologické cíle na 35 procent podíl energie z obnovitelných zdrojů v roce 2020 a 80 procent do roku 2050. Podle Grossmanna v Německu nejsou podmínky pro sluneční energii a větrná energie je nespolehlivá, napsal Economist.

Český exministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský (předtím i nyní šéf ČEPS) loni v rozhovoru pro Euroskop prohlásil, že odklon Německa od jaderné energie by změnil toky energií v Evropě, což by významně ohrozilo stabilitu provozu. Enviromentální a neregulovatelné zdroje totiž podle něj nedokáží zajistit pravidelné rovnovážné dodávky.

Šance pro ČEZ

RWE pokrývá z obnovitelných zdrojů svůj energetický mix pouze ze 4 procent oproti 10 procentům z jádra. Většinu energie vyrábí RWE z uhelných a plynových elektráren. Na jaderné energetice je nejvíce závislá největší německá energetická společnost E. ON., která provozuje šest jaderných elektráren a ENBV, která má čtyři.

Na odklonu Němců od jádra by mohl vydělat ČEZ. Šéf české energetické společnosti Martin Roman začátkem měsíce v rozhovoru pro list Handelsblatt uvedl, že firma chce na německý trh dodávat více proudu. Česká republika odklon od jádra neplánuje. Premiér Petr Nečas na květnovém Jaderném fóru v Praze znovu potvrdil, že ČR plánuje stavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek