Leoš Heger: Vyšší zdravotní standard žádá vyšší spoluúčast

06.06.2011
Euroskop

Bez navýšení podílu soukromých zdrojů české zdravotnictví nepřežije. Shodli se na tom ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr na čtvrtečním setkání týdeníku Euro v Hradci Králové. To se zaměřilo na roli státu ve zdravotnictví, jeho financování, i na reformu systému veřejného zdravotního pojištění.

Ministr zdravotnictví ve svém vstupu nastínil možnosti dalšího financování rezortu. Pro jeho efektivní fungování musí podle něho dojít ke zvýšení podílu soukromých zdrojů. Jejich český podíl dnes představuje pouhých 17%, zatímco v Polsku je to 30% a v případě Slovenska dokonce 35%, vysvětlil ministr. Debata o zvýšení spoluúčasti je tak zcela na místě, dodal Heger.

Heger: Plomby nás nespasí

Růstu poplatků se pravděpodobně nevyhne ani zubní lékařství. Příklady ze Skandinávie ukázaly, že zpoplatnění stomatologie vede ke zlepšení národního zubního zdraví, uvedl Heger. Zároveň však vyloučil zásadnější dopad současné plombové kauzy na rozpočet.

Pokud si pacienti uhradí plomby sami, zdravotnictví tím nezachrání. Jejich zpoplatnění se dotkne pouze 20% populace, vysvětlil ministr, podle kterého může příjmy rezortu výrazně zvednout pouze plošné zvýšení pojistného. K tomu by mělo dojít spolu s růstem zaměstnanosti. Zaměstnaný do systému přináší čtyřnásobek toho, co člověk bez práce, vysvětlil Heger.

Šnajdr: Pojistné stagnuje, zdravotní potřeby rostou

Stav veřejných financí ovlivňuje schopnost státu investovat do zdravotnictví. Stejně tak i stárnutí populace, které znamená méně přispěvovatelů a více příjemců, zhodnotil stav českého zdravotnictví předseda správní rady VZP. Právě stárnutí populace v kombinaci s ekonomickým poklesem znamená, že výběr pojistného stagnuje oproti zdravotním potřebám. Celých 59% Čechů tak vůbec nepřispívá do zdravotnického systému a platí za ně stát, vyčíslil situaci Šnajdr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek