Střevní nákaza: Španělsko chce změny v systému EU

07.06.2011
čtk

Španělsko chce kvůli současným problémům se střevní nákazou v Evropě změny v systému varování Evropské unie před nebezpečnými potravinami. Evropská komise uvedla, že je otevřená debatě o možných změnách. Od Německa, kde je hlášeno nejvíce nakažených, navíc Španělsko žádá vysvětlení postupu tamních úřadů, jehož důsledky zasáhly španělské producenty zeleniny.

Německé úřady totiž za původce nákazy minulý týden nejdříve označily okurky ze Španělska. Následně se však ukázalo, že ty za šířením bakterie, kvůli níž už přišly o život více než dvě desítky lidí v Německu a jedna ve Švédsku, nestojí. Madrid kvůli tomu chce odškodnění pro své poškozené producenty. První testy zatím nepotvrdily ani poslední podezření, že za onemocněním jsou zeleninové výhonky pěstované na severu Německa.

„Vyjádřím naše znepokojení se způsobem, jak byla tako krize řešena, neboť to bude mít vážné dopady na zájmy naší země,“ prohlásila španělská ministryně zdravotnictví Leire Pajínová v Lucemburku, kde dnes o situaci jedná s dalšími kolegy z EU.

Právě téma odškodnění by mělo být jedním z hlavních témat úterní mimořádné schůzky ministrů zemědělství, které se dnes EU do Lucemburku rozhodla svolat. „Je třeba jednat, aby se zabránilo opakování této situace,“ podotkla španělská ministryně. „Kvůli tomu budu po (Evropské) komisi požadovat, aby zlepšila a posílila mechanismus varování,“ dodala.

Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli připustil, že je komise připravena o možných úpravách systému jednat. Podotkl ale, že žádnou zásadní reformu systém podle něj nepotřebuje a že se vyvíjí neustále s tím, jak se objevují nové výzvy a problémy, které musí řešit. „Mechanismus musí být spuštěn tehdy, pokud existují vědecké důkazy pro jeho spuštění. Budeme se dívat na to, jak v budoucnu zajistit správné načasování takového varování,“ řekl Dalli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek