Italové řekli ne jádru i imunitě. Konec Berlusconiho?

14.06.2011
čtk

Italové odmítli jadernou energii, částečnou trestní imunitu pro členy vlády, i privatizaci vodních zdrojů. Vyplývá to z výsledků dvoudenního referenda, kterého se zúčastnilo 57 procent obyvatel. Pro premiéra Silvia Berlusconiho se jedná o další prohraný test po nedávném nezdaru v komunálních volbách.

Italové dali zelenou zrušení zákona, který umožňoval premiérovi a dalším činitelům neúčastnit se pro pracovní zaneprázdněnost soudů, které se jich týkají. Podle iniciátora referenda Antonia di Pietra tak Italové obnovili svatý princip, podle kterého platí stejný zákon pro všechny.

Obnovitelná energie i levnější voda

Tři měsíce po havárii fukušimské jaderné elektrárny řekli Italové řekli kategorické ne i návratu k jaderné energii. Program výstavby jaderných elektráren byl pozastaven právě v souvislosti s Fukušimou. Berlusconi doufal, že se země k jádru časem vrátí. Proti jaderné energii se však vyslovilo 94,4 procenta voličů. Jejich ne znamená definitivní zastavení Berlusconiho projektu. Ten počítal se stavbou nových elektráren od roku 2014. Budeme muset říci sbohem jaderným plebiscitech týkajících se vody se národ vyslovili pro zrušení zákona, který pokládá vodu za zboží, i pro zrušení normy, která umožňovala výdělek z jejího prodeje.

Premiér vyzval k bojkotu hlasování, marně

Berlusconi řekl, že jasnou volbu Italů přijme. Rozhodnutí je jasné o všech otázkách. Vláda a parlament nyní musí přijmout výsledky všech čtyř referend, řekl premiér, který se sám stejně jako mnozí jeho stoupenci hlasování neúčastnil a k témuž marně vyzýval i občany.

Pro čtyřiasedmdesátiletého premiéra, který je obžalován v několika procesech, hlasování nemohlo přijít v horší dobu. Největší pozornost budí kauza, který se týká jeho údajného poměru s nezletilou tanečnicí. Berlusconi se soudním síním už roky vyhýbá. Ani dnes se kvůli pracovní zaneprázdněnosti, tedy jednání s izraelským premiérem, k soudu nedostavil. Projednávat se měl jeho případ Mediaset, ve kterém je obviněn z finančních podvodů.

Itálie se probudila. Zbaví se Berlusconiho?

Výsledky referend, ve kterých Italové drtivou většinou – více než 90 procenty hlasů – odmítli zákony schválené Berlusconiho vládou, zasadily velkou ránu premiérovi, který je pod silným tlakem opozice. Ta doufá, že otázka Berlusconiho demise nyní vyvstane ještě naléhavěji.

Hlasování se zúčastnil nezvykle vysoký počet obyvatel – 57 procent, tedy nejvíce od roku 1995. Italové tak v ulicích oslavovali nejen výsledky hlasování, ale také obrovskou účast, která je signálem, že se národ probudil a vzal osud do vlastních rukou. Podle některých znamená i začátek konce Berlusconiho éry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek