Rusko zastavilo dodávky elektřiny do Běloruska

29.06.2011
čtk

Bělorusko nezaplatilo faktury za 3 měsíce dodávek elektrické energie. Ruský dodavatel InterRAO proto zastavil dodávky. Rusko se podílí na běloruské spotřebě elektřiny zhruba 12 procenty. Ruský podnik je připraven plně obnovit dodávky, jakmile z Běloruska přijdou peníze.

Čekáme na další splátku, po níž budeme schopni dodávky plně obnovit, řekl mluvčí InterRAO Anton Nazarov. Podle něj Bělorusko nyní dluží Rusku za březen, duben a květen 1,2 miliardy rublů (725 milionů Kč).

Problémy s placením má Bělorusko již řadu měsíců. V polovině června Rusko snížilo Bělorusku dodávky elektrické energie na polovinu. Rusko již začátkem roku dodávky elektřiny Bělorusku zastavilo a obnovilo je až letos v únoru. Tehdy si odstavení podle Moskvy vynutily problémy v běloruské rozvodné síti.

Bělorusko se letos propadlo do měnové krize a kvůli tomu nemá dostatek deviz na dovozy. Vláda musela v květnu prudce devalvovat měnu. Rusko v rámci fondu pro bývalé republiky Sovětského svazu poskytlo zemi minulý týden úvěr 800 milionů dolarů (13,6 miliardy Kč), nutí ho však do rozsáhlé privatizace.

Podle analytiků chce Moskva donutit neochotného běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka k souhlasu s privatizací, zejména k prodeji běloruských plynovodů ruskému Gazpromu. Místopředseda ruské vlády Igor Sečin v úterý uvedl, že rozhodnutí zastavit dovoz elektřiny do Běloruska nemá žádné politické souvislosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek