ECB souhlasila se zapojením bank do záchrany Řecka

22.07.2011
čtk

Evropská centrální banka (ECB) se nakonec smířila se zapojením soukromého sektoru do nového záchranného programu pro Řecko, který ve čtvrtek schválil mimořádný summitu eurozóny. Podle
jejího šéfa Jeana-Clauda Tricheta jde o výjimečné řešení a důležité je, že účast bank a dalších finančních institucí je dobrovolná.

ECB přitom dříve proti zapojení soukromého sektoru bojovala v obavách, že tato situace povede k uvržení Řecka do řízeného bankrotu. Centrální banka by tak musela podle současných pravidel přestat financovat řecké banky, protože by nemohla jako zástavu přijímat řecký dluh. Tato hrozba sice nezmizela ani po vrcholné schůzce lídrů členských států měnové unie, ale Trichet věří, že národní vlády jsou v případě potřeby schopny ECB při financování řeckých bank nahradit.

My nechceme v této fázi předjímat, co se stane s řeckými jistinami (řeckým dluhem ve správě tamních bank). V každém případě jsme přistoupili na to, že vlády eurozóny v případě nutnosti poskytnou dostatečný kapitál, uvedl Trichet. Podle něj by se ovšem podobná situaci již nikdy v budoucnosti neměla opakovat a Řecko je výjimečný případ.

Dohoda je klíčová pro naše analýzy, které mají zkoumat možnosti udržitelného hospodářského růstu a stabilizace veřejných financí. Striktní dodržování programu je klíčem k udržitelnosti veřejného dluhu v Řecku, dodal šéf ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek