Osborne: Eurozóně pomohou dluhopisy a hlubší integrace

09.08.2011
Euroskop

Britský kancléř ve svém zatím nejsilnějším zásahu do evropské finanční politiky podpořil společné obligace i hlubší fiskální integraci zemí eurozóny. S postupující krizí tak dále boří tabu, podle kterého se Londýn nestará o dění v Bruselu. Návrh řešení problémů eurozóny představil v denníku The Telegraph.

Britský ministr financí vyzval své evropské protějšky k přijetí eurobondů. Ty by spojily dluhy silných a slabých zemí eurozóny. Řecké, španělské a italské vlády by si tak mohly půjčovat za nižší úrokové sazby. Mají-li investoři věřit v dlouhodobou budoucnost jednotné měny, musí se eurozóna zamyslet nad dluhopisy, prohlásil Osborne.

Návrh společných obligací oznámil tento pátek komisař Oli Rehn. To se však nelíbí Němcům a jejich pozice je, zdá se, neoblomná. Zavedení eurobondů by vyžadovalo změnu smluv EU a schválení Bundestagu, který už dal své negativní stanovisko poměrně jasně najevo.

Osborne vedle společných dluhopisů dlouhodobě prosazuje hlubší fiskální integraci jako jediné permanentní řešení dluhové krize. Londýn tak semknutější eurozónu sice podporuje, ovšem pouze z bezpečné vzdálenosti. Důsledky případného krachu (eurozóny) budou bolestivé pro všechny, včetně Británie, připustil. Měli bychom proto souhlasit s její hlubší integrací pod podmínkou, že nebudeme její součástí a naše zájmy budou chráněny, dodal.

Kromě zadlužených zemí Londýn podporuje také jejich věřitele. Je třeba pomoci mimoevropským věřitelům, aby rozšířili poptávku a zadluženým zemím unie v úsporných opatřeních, aby své dluhy splatily, vysvětlil včera Osborne roli britského prostředníka v krizi společné měny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek