Průzkum: Britové vidí příčinu nepokojů v kriminalitě

11.08.2011
čtk

Jen osm procent Britů se domnívá, že za nynějšími pouličními nepokoji v Británii stojí úsporná opatření konzervativní vlády premiéra Davida Camerona. Většina dotázaných z výtržností viní kriminalitu a rozmáhající se vliv gangů. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu, který provedla společnost YouGov pro deník The Sun. Třetina respondentů v něm souhlasila s tím, aby britské úřady proti výtržníkům použily zbraně.

Pouliční nepokoje, které v sobotu začaly v Londýně a rozšířily se do dalších britských měst, jsou podle agentury AFP nejhorší za poslední generaci. Jejich příčiny jsou nadále předmětem debat.

Podle výsledků průzkumu 42 procent Britů soudí, že nepokoje souvisí s trestnou činností, 26 procent Britů se pak domnívá, že nepokoje jsou důsledkem rozmáhajícího se vlivu gangů. Pět procent udává jako hlavní příčinu nepokojů nezaměstnanost a stejné procento poukazuje na rasové napětí.

Průzkumu se v pondělí a v úterý zúčastnilo 2534 lidí. Více než polovina z nich míní, že úřady krizi nezvládly tak, jak měly. Premiér David Cameron v úterý posílil policejní jednotky v ulicích a ve středu pohrozil tvrdými opatřeními proti výtržníkům. I přes snahu policie vandalismus potlačit se 85 procent dotázaných domnívá, že většina pachatelů výtržností před soudem nikdy nestane.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek