Krize eura ničí reputaci Merkelové v Německu

24.08.2011
Euroskop

Tři čtvrtiny Němců nevěří kancléřce Merkelové, že adekvátně řeší krizi eurozóny. Ukázal to výzkum veřejného mínění televize ARD uveřejněný v pátek. Kancléřka kvůli způsobu řešení krize dokonce ztrácí podporu mezi členy vlastní koalice a v pondělí se proti její politice silně ohradila centrální banka.

Pouze 22 procent dotázaných má pevnou důvěru v kompetentnost Merkelové při řešení krize, 55 procent se vyjádřilo, že ji příliš nedůvěřuje a pětina v ní nemá důvěru žádnou. Průzkum provedla mezi 1001 dotázaných pro televizi ARD agentura Infratest dimap 16. srpna, v den schůzky Merkelové a Sarkozyho k řešení dluhové krize.

Merkelová ztrácí nejen důvěru, že zvládne krizi, ale i podporu pro znovuzvolení. Pokud by Němci dnes volili nového šéfa vlády přímo, současnou kancléřku by podle průzkumu předběhli oba potencionální sokové z opozičních socialistů Peer Steinbrück a Frank-Walter Steinmeier.

Nespokojení koaliční poslanci

Kromě voličů se od Merkelové odvrací i její vládní koalice. V úterý musela kvůli kritice řešení krize eurozóny svolat zvláštní setkání s právníky z parlamentních klubů vlastních křesťanských demokratů (CDU) a sesterských křesťanských socialistů (CSU). Na něm zodpovídala dotazy zneklidněných poslanců. Vedení CDU se vzhledem k současnému dění rozhodlo věnovat krizi eurozóny i listopadový stranický kongres, jehož hlavním tématem mělo původně být vzdělávání.

Seniorní politik křesťanských demokratů (CDU) Wolfgang Bosbach v neděli přerušil dosavadní tabu, když prohlásil, že bude v Bundestagu hlasovat proti navýšení pravomocí dočasného záchranného fondu eurozóny (EFSF).

Ačkoliv je velmi pravděpodobné, že navýšení pravomocí EFSF v německém parlamentu pomocí hlasů opozice projde, je Bosbachovo veřejné vyjádření jasným signálem, že Merkelová ztrácí kvůli eurozóně pozici ve vlastní straně.

Centrální banka proti transferové unii

V pondělí Bundesbanka vydala dosud nejtvrdší vyjádření k tomu, jak politici řeší dluhovou krizi. Podle něj vlády riskují přerod eurozóny v transferovou unii, v které bude Německo platit za chyby svých partnerů. Centrální banku přitom v současnosti vede bývalý poradce Merkelové Jens Weidmann.

Útěchou snad může být německé kancléřce to, že v nedávném francouzském průzkumu jí dotázaní vyjádřili větší důvěru při řešení krize než vlastnímu prezidentovi Sarkozymu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek