Španělsko chce závést limit pro státní dluh

24.08.2011
čtk

Španělská vláda a opoziční lidovci chtějí do ústavy vložit článek, který zavede limit pro státní dluh. Následuje tak příklad řady evropských států. Klauzule má dokázat španělské odhodlání zajistit dlouhodobě udržitelné veřejné finance. V parlamentu to včera řekl premiér José Zapatero.

Smysl této iniciativy je v souladu s našimi dosavadními kroky: závazek definitivně konsolidovat měnovou unii a posílit důvěru v dlouhodobou stabilitu španělské ekonomiky, uvedl Zapatero, který chce dodatek schválit před podzimními volbami. Socialistický lídr v parlamentu také představil nový krátkodobý plán úspor v rozsahu pěti miliard eur (122 miliard Kč). Ten má pro letošní rok zajistit snížení rozpočtového deficitu na stanovenou úroveň 6 procent HDP z loňských 9,2 procenta.

Nová opatřeními jsou také reakcí na nedávný útok finančních trhů, kvůli němu počátkem měsíce vzrostly výnosy španělských i italských státních dluhopisů nad kritickou hranici 6%. Tento vývoj vyvolal obavy z rozšíření dluhové krize z malých okrajových zemí typu Řecka a Portugalska do velkých ekonomik eurozóny. Zapatero rovněž sdělil, že jeho vláda tento pátek schválí opatření ke stimulaci pracovního trhu. Španělská míra nezaměstnanosti je více než dvojnásobek průměru EU; práci nemá více jak polovina mladých lidí do 25 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek