Bundestag chce právo veta na půjčky z EFSF

25.08.2011
Euroskop

Návrh smlouvy o dočasném záchranném mechanismu eurozóny známém pod zkratkou EFSF nepočítá s pravomocí národních parlamentů schvalovat úvěry pro státy měnové unie. S tím nesouhlasí němečtí poslanci. Je možné, že jím dá za pravdu i ústavní soud, který 7. září vydá rozsudek k žalobě proti německé účasti v záchranném mechanismu a na půjčce Řecku.

Podle návrhu smlouvy o EFSF, kterou získal Financial Times Deutschland, bude o uvolnění úvěru rozhodovat direktorium záchranného fondu. Rozhodnutí budou moci ovlivnit pouze ministři financí eurozóny. Národní parlamenty by podle návrhu schvalovaly pouze rámcovou smlouvu a poslanci by tím ztratili vliv na tok peněz z fondu.

Proti tomuto omezení pravomocí se v německém parlamentu ozývá silný odpor. V návrhu usnesení k zdolání krize eura požadují křesťanští demokraté a liberálové, aby „veškerá rozhodnutí a ujednání s finančními dopady vyžadovaly souhlas Bundestagu.

Ministr financí Wolfgang Schäuble, který parlamentním frakcím návrh z Bruselu zaslal, upozornil, že se jedná pouze o předběžný stav vyjednávání, při kterých „se zasadí o zabudování dalších německých požadavků. Jeho mluvčí odmítnul, že by ministr chtěl poslance obejít. Jedná se podle něj o to, aby parlamentní frakce byly včas informovány o průběhu jednání.

Podpoří poslance Ústavní soud?

Bundestag by měl o nové rámcové smlouvě záchranného fondu rozhodnout do 23. září spolu s druhou půjčkou Řecku. Mnoho koaličních poslanců přitom o smyslu záchranného plánu pochybuje a je možné, že projde pouze pomocí hlasů opozice.

Předtím 7. září vynese Ústavní soud rozhodnutí o dvou stížnostech proti německé účasti v záchranném mechanismu a na půjčce Řecku. Podle žalob bylo porušeno evropské právo i německá ústava. Komentátoři očekávají, že soud německou účast za protiústavní neprohlásí, bude ale od vlády požadovat silnější zapojení parlamentu do rozhodování. Podobně rozhodl v případu Lisabonské smlouvy rozsudkem známým jako „Ano, ale.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek