Kohl ostře kritizuje politiku Merkelové

25.08.2011
Euroskop

Německé vládě již dlouho chybí politický kompas a nemá vůli tvořit a vést. Těmito slovy nepřímo zkritizoval politiku kancléřky Merkelové v rozhovoru pro časopis „Internationale Politik“ její předchůdce a politický učitel Helmut Kohl. Doplnil tak řadu kritiků současného německého vedení, ke které se v posledních dnech přidal i prezident Christian Wulff a centrální banka.

„Když někdo nemá žádný kompas a ani ochotu tvořit a vést, potom se ani nedrží toho, co chápeme jako kontinuitu německé zahraniční politiky. Úplně jednoduše, protože pro ni nemá smysl, řekl Kohl v rozhovoru uveřejněném ve středu.

Za Kohla by to prý nebylo možné

„Německo již mnoho let nemá svou odpovídající velikost – ani dovnitř ani vně, lamentoval bývalý kancléř, který zemi vedl v letech 1982 až 1998. Připomněl, že americký prezident Obama při letošní cestě po Evropě vynechal Berlín. To by podle Kohla „dříve bylo nepředstavitelné. „Musíme dát pozor, abychom všechno neprohráli. Je nezbytné bezodkladně se vrátit k dřívější spolehlivosti, dodal.

Zároveň varoval před rozdělením Evropy kvůli dluhové krizi. Pomoc, například pro Řecko podle něj byla nezbytná. „Nemáme možnost volby, pokud nechceme nechat Evropu rozpadnout, varoval. „Evropa nyní potřebuje odvážné jednání a balíček prozíravých, rozumně vyvážených a neideologických opatření, abychom euro vrátili zpět na dobrou cestu a zajistili pro budoucnost, dodal.

Řecké chyby podle něj byly udělány v minulosti. Pokud by byl spolkovým kancléřem on, Německo by neschválilo přijetí Řecka do eurozóny. A Německo by pod jeho vedením nepřekročilo pravidla Paktu růstu a stability, dušoval se bývalý kancléř.

Kritiků je stále víc

Merklová se obratem vůči kritice ohradila. Ačkoliv podle ní „zásluhy Helmuta Kohla jako kancléře německého sjednocení a evropského sjednocování nejsou dostatečně oceněny, „každý čas má své specifické výzvy. „Křesťansko-liberální spolková vláda pracuje na tom, aby výzvy dnešní doby společně s partnery v Evropě a ve světě s rozhodností řešila, řekla v rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung.

Helmut Kohl není jedinou německou osobností, která poukazuje na chyby při zvládání krize eurozóny. Ve stejný den jako bývalý kancléř se do debaty o řešení dluhové krize pustil dosud mlčící spolkový prezident Christian Wulff. V projevu na ekonomické konferenci v jihoněmeckém Lindau zpochybnil legální oprávnění Evropské centrální banky k nákupům státních dluhopisů zemí eurozóny.

Prezidentovo vyjádření odráží obavy německé veřejnosti, finančního sektoru a části politiků ze snah řešit dluhovou krizi na úkor Německa a zdraví jednotné měny. Bundesbanka v pondělí označila nákupy dluhopisů za faktor, který vede k poklesu fiskální disciplíny v zemích dluhové krize, a kritizovala celý trend směřování EU k „transferové unii. V čele banky stojí dřívější poradce Angely Merkelové Jens Weidmann.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek