ECB uděluje Berlusconimu lekci

06.09.2011
Euroskop

Evropská centrální banka má zřejmě Silvia Berlusconiho dost. Nárůst výnosů z italských dluhopisů svědčí o tom, že centrální banka přestává nakupovat italské dluhopisy, tvrdí Financial Times Deutschland.

Evropská centrální banka (ECB) sama neprozrazuje, jaké dluhopisy nakupuje. Podle Financial Times Deutschland ale vývoj na finančních trzích svědčí o tom, že banka přestává italské dluhopisy nakupovat.

„Nárůst výnosů o půl procentního bodu během dvou týdnů mluví jasně. Stoupá výrazně ostřeji než u španělských dluhopisů, které vystoupaly ze 4,9 procent 18. srpna na pondělních 5,2 procent, píše finanční deník. Rozdílný vývoj italských a španělských podle něj ukazuje na to, že frankfurtští bankéři „chtějí vládě v Římě udělit lekci.

V pondělí výnosy z desetiletých italských bondů vystoupaly na 5,5 procent. Tuto hodnotu přesáhly naposledy na začátku srpna. Po vlně paniky tehdy zasáhla Evropská centrální banka a pomocí kontroverzních nákupů dluhopisů na sekundárním trhu se jí podařilo výnosy srazit.

Řím s úsporami váhá

Nyní italští politici váhají nad naplánovanými úspornými opatřeními. Premiér Silvio Berlusconi například v minulých týdnech ustoupil z již oznámené daně pro bohaté. Přestože ministr financí Giulio Tremonti ujišťuje, že úsporný balíček ve výši 45,5 miliard eur v parlamentu projde, váhání nad šetřením veřejných výdajů znejišťuje ekonomy i investory.

Italské politiky varoval na sobotní konferenci i šéf ECB Jean-Claude Trichet. „Je naprosto zásadní konsolidovat a posílit kvalitu a důvěryhodnost italské strategie a její úvěrovou spolehlivost, řekl v italském městě Cernobbio. Berlusconiho středopravicová vláda podle něj musí splnit svůj slib dosáhnout do roku 2013 vyrovnaného rozpočtu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek