Exprezident Chirak opět před soudem

06.09.2011
čtk

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirak čelí opět obvinění, že na pařížské radnici nelegálně zaměstnával své přívržence a vylepšoval tak stranické finance. Soudce Dominique Pauthe schválil lékařské odůvodnění exprezidentovy nepřítomnosti. Proces tak bude pokračovat pouze za účasti, Chirakových advokátů.

Osmasedmdesátiletý politik je prvním francouzským prezidentem po 2. světové válce, který se musí zodpovídat před soudem. Proces byl v březnu přerušen kvůli ústavní stížnosti jednoho ze spoluobžalovaných z korupce. Stížnost justice zamítla. Proces má trvat do 23. září.

Alzheimerova nemoc?

Podle Chiracova zetě Frédérica Salat-Barouxe se jeho stav v posledních měsících zhoršil. Chirak má prý problémy s pamětí. Za léto se jeho stav zhoršil a neovládá svou řeč, citovala agentura AFP jinou nejmenovanou osobu, která se s Chirakem také vídá pravidelně. Francouzský týdeník Le Journal du Dimanche začátkem roku napsal, že Chirac možná trpí Alzheimerovou chorobou. Chirakova manželka to tehdy popřela, ale zároveň připustila, že Chirac má některé projevy této nemoci.

Očekává se mírný rozsudek

Chirak stál v čele pařížské metropole v letech 1977-1995. Radnice na přelomu 80. a 90. let zaměstnávala desítky lidí, kteří podle vyšetřovatelů ve skutečnosti pracovali pro Chirakovu stranu Sdružení pro republiku (RPR). Případ byl vyšetřován ve dvou částech. Již v roce 2004 vyneseno několik rozsudků, mimo jiné proti bývalému premiérovi a nyní ministru zahraničí Alainu Juppému, který tehdy zastával post generálního tajemníka RPR a na pařížské radnici měl na starosti finance.

Chirac své zapojení do nějakého zneužívání funkce a zpronevěry peněz popírá. V případě, že bude exprezident usvědčen, hrozí mu teoreticky až desetileté vězení a pokuta ve výši 150.000 eur. Podle místních pozorovatelů by však dostal trest podstatně mírnější a nejspíš podmíněný. Navíc se podle AFP dá očekávat, že samotná prokuratura je připravena žádat Chirakovo propuštění na svobodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek