SPD klade Merkelové podmínky za záchranu eura

06.09.2011
Euroskop

Opozice dala německé kancléřce Merkelové nůž na krk. Nejsilnější opoziční strana Sociálních demokratů (SPD) si klade podmínky za podporu při hlasování o rozšíření pravomocí dočasného záchranného mechanismu eurozóny (EFSF).

Pro hlasování o záchraně eura nedá opozice kancléřce Merkelové bianco šek, řekla v úterním rozhovoru pro „Passauer Neuen Presse generální sekretářka SPD Andrea Nahlesová. Sociální demokraté prý přesto kancléřce nabídli nést s ní i těžká rozhodnutí.

Za pomoc při záchraně eura v německém Bundestagu podle slov Nahlesové požadují zavedení daně z finančních transakcí a mix opatření pro krizí postižené státy složený z investic a snah o úspory.

Je pravděpodobné, že Merkelová bude hlasy opozice potřebovat. Při včerejším zkušebním hlasování bylo 12 poslanců Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální unie (CDU-CSU) a dva zástupci koaličních liberálů proti rozšíření pravomocí EFSF. Navíc sedm poslanců CDU-CSU a čtyři poslanci liberálů by se zdržely hlasování, kdyby Bundestag rozhodoval tento týden. Koalice má přitom v dolní komoře Parlamentu převahu pouze 19 hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek