Finsko, Nizozemsko a Německo se na řeckých zárukách nedohodli

07.09.2011
čtk

Na otázce záruk za půjčky zadluženému Řecku se ministři financí Německa, Nizozemska a Finska na úterní schůzce nedohodli. Uvolnění další části finanční pomoci Řecku od EU a MMF to však neohrozí. Po schůzce v Berlíně to řekl nizozemský ministr Jan Kees de Jager.

Finsko souhlasilo s podporou druhého úvěrového balíku pro Řecko jen výměnou za peněžní záruky řecké vlády. Helsinky v létě uzavřely s Aténami dohodu. Finský požadavek záruk následně vyvolal podobnou reakci i od jiných států eurozóny – Slovenska, Nizozemska, Rakouska a Slovinska. Objevila se varování, že toto domino může celý plán pomoci Řecku zmařit, a na Finsko se tlačí, aby od svého požadavku odstoupilo.

Nizozemský ministr poznamenal, že mnohem důležitější otázkou nyní je to, jak Řecko plní podmínky prvního programu pomoci z loňského května. Německý ministr Wolfgang Schäuble upozornil, že kdyby se inspekce EU a MMF k plnění podmínek vyslovily negativně, mohlo by to vést k odepření další části úvěru v sumě zhruba osmi miliard eur.

Inspektoři EU, MMF a Evropské centrální banky (ECB) koncem minulého týdne nečekaně přerušili svoji misi v Aténách, v rámci které zkoumali plnění podmínek. Inspektoři se mají do Řecka vrátit zpět v polovině září a vláda, pokud chce získat další peníze, je musí přesvědčit, že udělala dostatečný pokrok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek