Cameron jede do Moskvy

12.09.2011
čtk

David Cameron zahájí v Moskvě první oficiální návštěvu britského premiéra za posledních šest let. Vztahy obou zemí se zhoršily v důsledku vraždy Alexandra Litviněnka v roce 2006. Británie kvůli tomu v roce 2007 zrušila protiteroristickou spolupráci s Ruskem a zavedla vůči Rusům restriktivní vízový režim. Moskva odpověděla omezením činnosti Britské rady, která je kulturní organizací ministerstva zahraničí.

Bývalý ruský agent Litviněnko, jenž kritizoval Kreml, zemřel v Londýně na otravu izotopem polonia. Před smrtí obvinil z otravy tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Londýn požaduje vydání ruského agenta – a nynějšího poslance parlamentu – Andreje Lugového, který je podle něj hlavním podezřelým. Moskva to odmítá.

Za poslední rok uskutečnili návštěvy ministři zahraničí obou zemí, ale posledním britským premiérem na návštěvě v Rusku byl před Litviněnkovou vraždou Tony Blair. Cameron, který přiletěl do Moskvy už v neděli, se dnes sejde s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Měl by také jednat s premiérem Vladimirem Putinem, s nímž žádný člen britské vlády nebo britský diplomat nemluvil již čtyři roky. Ani jedna strana nepředpokládá dramatický obrat ve vzájemných vztazích.

Podle britských i ruských zdrojů má návštěva především zlepšit komunikaci na nejvyšší úrovni a posílit obchodní vazby. Britská strana se chce zaměřit také na korupci v Rusku, která postihuje i britské firmy. Camerona doprovází 25 šéfů britských firem včetně ropné společnosti BP. Její kancelář v Moskvě prohledávala ruská policie před dvěma týdny těsně poté, co ruská společnost Rosněfť dala přednost americkému konkurentovi ExxonMobil při výběru partnera pro výzkum ropných nalezišť v Arktidě.

Čtyři bývalí ministři zahraničí – labouristé Margaret Beckettová, David Miliband, Jack Straw a konzervativec Malcolm Rifkind – vyzvali v neděli Camerona, aby v Moskvě neopomíjel Litviněnkovu kauzu, případ vězněného magnáta Michaila Chodorkovského a podle nich státem podporovanou korupci v Rusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek