Německo navrhuje do vedení ECB Jörga Asmussena

12.09.2011
čtk

Německo navrhne za nového člena vedení Evropské centrální banky náměstka ministra financí Jörga Asmussena (45). Měl by nahradit Jürgena Starka (63), který v pátek nečekaně oznámil svůj odchod z výkonné rady ECB. Uvedl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Oznámil rovněž, že Německo plánuje spolu s Francií příští týden navrhnout zásadní reformy pro 17 členů eurozóny.

Stark v pátek nečekaně oznámil svůj odchod z šestičlenné výkonné rady ECB. Banka uvedla, že pro odchod má Stark osobní důvody, podle zdrojů agentury Reuters ale banku opouští kvůli svému odmítavému postoji k nákupům státních dluhopisů. Ze stejných důvodů odešel letos z ECB i bývalý šéf německé Bundesbanky Axel Weber.

Zpráva o odchodu Starka vyvolala pokles akcií a eura. Pokud by Asmussena schválilo dalších 16 zemí eurozóny, mohly by se členem rady stát do konce roku, dodal Schäuble.

Asmussen je členem opozičních sociálních demokratů. Na ministerstvu financí zůstal i po změnách vedení v roce 2009 díky svým zkušenostem v evropské a finanční politice. Na ministerstvu působí již od roku 1996. Obecně sociální demokraté podporují pomoc pro slabší země eurozóny. Asmussen se však odmítl vyjádřit k tomu, zda je zastáncem nákupu obligací ECB.

Schäuble rovněž uvedl, že příští týden ve čtvrtek na setkání minstrů financí eurozóny v polské Vratislavi chce spolu se svým francouzským protějškem učinit nový návrh způsobu řízení a vedení eurozóny. Způsob řízení eurozóny, hlavně v oblasti fiskálních a ekonomických záležitostí, se stal hlavním centrem debat kvůli dluhové krizi v eurozóně. Schäuble zatím nic bližšího neřekl, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek