DIW: Největší německé banky potřebují až 127 miliard eur

18.09.2011
čtk

Deset největších bank v Německu potřebuje posílit kapitál v úhrnu až o 127 miliard eur. Napsal to nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, který se odvolává na studii německého ekonomického institutu DIW. O nutnosti zvýšit kapitál, a to nejen v německých bankách, v posledních dnech hovořilo už více zdrojů, převážně kvůli riziku odpisu řeckých dluhopisů.

List cituje ředitelku výzkumu Dorotheu Schäferovou, která má v rámci DIW na starosti finanční trhy. Schäferová mimo jiné uvedla, že poměr akciového kapitálu německých bank k jejich celkové bilanci se musí zvýšit alespoň na pět procent.

Ekonomický list Financial Times s odkazem na informované zdroje začátkem září napsal, že podle odhadu Mezinárodního měnového fondu by mohlo předním evropským bankám chybět asi 200 miliard eur (asi 4,9 bilionu Kč). Tak vysoké by prý byly náklady na rekapitalizaci, pokud by se správně ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny.

Odhad MMF okamžitě narazil na tvrdý odpor evropských politiků i centrálních bankéřů, kteří měnový fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová později prohlásila, že zmiňovaná zpráva je zavádějící a že fond ještě studii nedokončil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek