Volby v Berlíně vyhrála SPD, naprosto propadla FDP

18.09.2011
čtk

Volby v Berlíně vyhrála dosud vládnoucí sociální demokracie (SPD). Průlom zaznamenala Německá pirátská strana, která by měla vůbec poprvé v Německu zasednout v zemském sněmu. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové podle odhadů skončili druzí s lepším výsledkem než při předchozích volbách před pěti roky. Pravděpodobně však dál zůstanou na berlínské radnici v opozici.

SPD získala 28,5 procenta hlasů. Proti posledním volbám sice ztratila, její předák Klaus Wowereit se přesto může podle očekávání chystat na třetí funkční období v čele německé metropole, která je současně jednou ze 16 spolkových zemí. Jako nejpravděpodobnější koaliční partner SPD z voleb vyšli Zelení, kteří obdrželi 17,5 procenta hlasů.

Většina průniků množin ukazuje na stranu Zelených, ale uvidíme, nechal populární primátor otevřenou odpověď na otázku, s kým půjde do koalice. SPD se Zelenými by za těchto výsledků měla těsnou nadpoloviční většinu v berlínském zemském sněmu.

Druhou variantou je spolupráce s CDU, která si s 23,2 procenta hlasů naopak mírně polepšila. Míč teď leží na straně Klause Wowereita, reagoval na předběžný výsledek volební lídr berlínské CDU Frank Henkel. Wowereit však už před volbami naznačil, že s konzervativci bude jednat o koalici jen, pokud nebude jiná možnost.

Za vítěze se může označit i pirátská strana, která získala 9,1 procenta hlasů. To by této malé straně, spojované dosud hlavně s požadavky na svobodné využívání internetu, umožnilo poprvé zasednout v regionálním parlamentu.

Mezi poražené se naopak řadí radikální levice, která s SPD posledních deset let hlavní město řídila. Ve volbách obdržela Levice jen 11,6 procenta hlasů a se sociálními demokraty tak už nedá dohromady většinu v berlínském zemském sněmu.

Z něj úplně vypadnou vládní svobodní demokraté (FDP), kteří si připsali pouhá dvě procenta hlasů. Liberálům tak nevyšla sázka na euroskeptismus, s kterým se před volbami pustili proti evropskému kurzu kancléřky Merkelové, čímž vyvolali nové spory v německé vládní koalici.

Konečné neoficiální výsledky berlínských voleb budou známy v pondělí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek