Kypr a Turecko soupeří o ropu ve Středomoří

20.09.2011
čtk

Turecko a Kypr se dostaly do ostrého sporu o těžbu ropy a plynu ve východním Středomoří. Ankara protestuje, že Kyperská republika, kterou neuzná, zahájila ve spolupráci s americkou společností Noble Energy práce zaměřené na hledání ložisek ropy u kyperského pobřeží. Kypr podle Turků musí spolupráci s Američany okamžitě ukončit, v opačném případě prý vyšle Ankara do Středozemního moře vlastní týmy pro hledání ropy v doprovodu vojenského loďstva.

Turecký ministr energetiky Taner Yildiz dnes zástupce Kypru prostřednictvím novinářů varoval, že pokud se nestáhnou, nebude Turecko váhat s nasazením armády. Konstrukce vrtů, ke které se chystají řečtí Kypřané, je provokace, řekl Yildiz.

Mluvčí kyperské vlády krátce nato uvedl, že hrozby tureckého ministra jsou nepřijatelné. Kypr je podle něj svrchovaným státem a nikdo mu nemůže přikazovat, co má podnikat na svém výsostném území.

Evropská unie vzápětí vyzvala oba státy, aby nezhoršovaly už tak napjaté vztahy. Naposledy se jablkem sváru mezi Tureckem a Kyprem stalo nadcházející předsednictví Kypru v EU, které má být v roce 2012. Turecko kvůli němu hrozí zmrazením vztahů s unií.

Kypr je rozdělen od roku 1974. Tehdy v reakci na pokus řeckých nacionalistů připojit ostrov k Řecku obsadila jeho severní třetinu turecká vojska pod záminkou ochrany turecké menšiny. V roce 1983 byla na tomto území vyhlášena Severokyperská turecká republika, kterou kromě Turecka nikdo neuznává. Dosavadní pokusy o opětovné sjednocení země neuspěly. Mezinárodně uznávaná Kyperská republika, de facto jen řecká část ostrova, je členem EU, ale Turecko ji neuznává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek