Slovinská vláda nepřežila hlasování o důvěře

21.09.2011
čtk

Slovinská vláda premiéra Boruta Pahora nepřežila rekonstrukci kabinetu spojenou s hlasováním o důvěře. Z 88 přítomných poslanců hlasovalo proti vládě 51, jen 36 vládu podpořilo a jeden se zdržel. Pahorova vláda se dostala do těžké krize poté, co červnové referendum výraznou většinou zamítlo vládní návrh penzijní reformy, který by mimo jiné prodlužoval důchodový věk.

Premiér Pahor navrhl pět nových ministrů na místa zástupců dvou stran, které po referendu opustily koalici. Jde o Liberální demokracii Slovinska (LDS) a Opravdu – nová politika (Zares). Jmenování spojil s hlasováním o důvěře v parlamentu. Pokud by ji získal, dokončil by jeho kabinet volební mandát do podzimu 2012 jako menšinový.

Termín předčasných voleb zatím nebyl stanoven, formálně existuje ještě možnost sestavení nové koalice pod novým premiérem. Rozhodnutí leží v rukou prezidenta Danila Türka, který podle ústavy může do 30 dnů designovat nového premiéra. Pro volby se však vyslovila většina stran. Jako nejpravděpodobnější termín předčasných voleb se podle agentury DPA zatím rýsuje neděle 4. prosince.

Ozývají se také opatrnější hlasy. Především šéf opoziční demokratické strany (SDS), bývalý premiér Janez Janša, jehož formace pravého středu má šanci volby vyhrát, v parlamentu překvapil návrhem ústavního dodatku, aby byl napříště termín parlamentních voleb pevně vypsán na třetí květnovou neděli. Jedině o tomto datu by se pak měly konat jak regulérní, tak předčasné volby.

Janša s převzetím vlády nespěchá, protože si uvědomuje, nutnost reforem a obává se nespokojenosti voličů, která dosud padala na Pahora. Podle pozorovatelů možná doufá, že by dočasná vláda nezbytné, ale značně nepopulární kroky mezitím uskutečnila. Již od léta se v Lublani zvažuje možnost dočasné úřednické vlády, která by ochránila strany před nutnými, ale nepopulárními kroky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek