Francouzská levice ovládla Senát

26.09.2011
čtk

Francouzská levice po více než padesáti letech získala většinu ze 348 křesel v Senátu. Po nedělních volbách má v horní komoře francouzského parlamentu 177 křesel. Vyplynulo to z konečných volebních výsledků, které zveřejnila agentura AFP.

Favorit na prezidentskou kandidaturu za opoziční socialisty François Hollande vidí ve výsledku rozklad systému pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho a předzvěst výsledku prezidentských a parlamentních voleb v roce 2012. Změna je na pochodu, přitakal šéf socialistických senátorů Jean-Pierre Bel.

Šéf vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Jean-François Copé připustil, že se jedná o porážku pravice. Řekl, že je to zklamání, ale ne překvapení. Dalo se to podle něj očekávat vzhledem k úspěchům levice v místních volbách od roku 2004.

Volby do Senátu jsou ve Francii nepřímé. Pětadevadesát procent volitelů tvoří poslanci místních zastupitelstev, zbylých pět procent jsou poslanci regionálních rad. Socialisté získali v Senátu většinu poprvé od vzniku Páté republiky v roce 1958.

Horní komora je ve Francii důležitou pojistkou proti nekvalitní legislativě a má právo zákonodárné iniciativy. Šéf Senátu je formálně druhým mužem ve státě a v případě indispozice prezidenta se ujímá jeho funkcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek