Řekové čekají bankrot, ale chtějí zachovat euro

03.10.2011
čtk

Dvě třetiny Řeků věří, že přes úsporná opatření se země bankrotu nevyhne. Stejná většina si také přeje zachovat euro, zatímco socialistický kabinet navrhuje návrat k drachmě. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který pro týdeník To Vima vypracovala agentura Kapa Research.

Pesimismus ohledně šancí vyhnout se bankrotu vyjádřilo 67,3% respondentů, přičemž 62,4% věří v ‚pouze‘ částečný bankrot s dohodou s věřiteli, který neohrozí členství v eurozóně. Tam si přeje zůstat 70,5% dotázaných, i když s tvrdými a nespravedlivými úspornými opatřeními souhlasí jen 45,4%. Návrat k drachmě s vidinou prudkého znehodnocení staronové měny a zchudnutí obyvatel upřednostňuje jen 28,3%.

Průzkum zjistil, že většina obyvatel není proti úsporným zásahům ve státní sféře. S plánovaným zeštíhlením aparátu souhlasí 59% respondentů, zatímco snížení platů státních zaměstnanců podporuje dokonce 83% dotázaných. Privatizaci podniků se státním podílem by schválilo 81% občanů. Většině se však nelíbí vyšší daně, snižování důchodů, ani zavádění nových poplatků. Proti plánované dani z nemovitosti se vyslovilo 75% respondentů, stejně jako v případě daně z elektřiny, kterou odmítá platit 26% dotázaných i s rizikem odpojení proudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek