Nová dánská vláda zruší hraniční kontroly

04.10.2011
čtk

Dánsko zruší pravidelné celní kontroly na hranicích s Německem a Švédskem. Počítá s tím vládní program, který představila nová dánská sociálnědemokratická premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, uvedla agentura DPA. Dánsko začalo s prohlídkami v červenci v rámci potírání přeshraniční kriminality. Toto opatření kritizovalo Německo, Evropská unie i část Dánů.

Menšinový kabinet bývalého premiéra Larse Lökkeho Rasmussena schválil kontroly v květnu na nátlak pravicově populistické Dánské lidové strany (DVP). Kodaň celní prohlídky vysvětlovala jako součást boje proti přeshraniční kriminalitě, zejména obchodu s lidmi a pašování zbraní a drog.

Německo i Evropská komise opatření označila za ohrožení svobody pohybu osob, která je zakotvena v schengenské dohodě, v jejímž rámci nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly. Kodaň své rozhodnutí bránila a tvrdila, že je v souladu s touto dohodou, protože na hranicích budou rozmístěni pouze celníci, nikoli policisté.

Nová vláda v čele s Thorningovou-Schmidtovou chce rovněž liberalizovat přísnou přistěhovaleckou politiku, kterou v posledních letech Kodaň prosazovala.

Dánsko přistoupilo k schengenské dohodě v březnu roku 2001 spolu s dalšími severskými státy. Schengenský prostor tvoří země EU včetně Česka s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zapojeny jsou rovněž Island, Norsko a Švýcarsko, které členy EU nejsou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek