Polské volby jsou vítězstvím Tuska a Občanské platformy

10.10.2011
čtk

Předběžné výsledky polských parlamentních voleb značí bezprecedentní vítězství současného premiéra Donalda Tuska. Ten bude pravděpodobně prvním polským předsedou vlády, který povede kabinet ve dvou po sobě jdoucích funkčních obdobích.

Tuskova liberální Občanská platforma (PO) získala po sečtení 64% volebních obvodů 37,47% hlasů. Druhá skončila národně-konzervativní Právo a spravedlnost s 30,61% hlasy a třetí antiklerikální Palikotovo hnutí s 9,81% hlasů. Na záda mu dýchají koaliční lidovci s 9,51% podporou. PO a lidovci by měli mít v novém Sejmu dostatečnou většinu, aby pokračovali ve stávající vládní koalici. Po přepočtení částečných výsledků na mandáty drží 233 ze 460 poslaneckých křesel.

Za vítěze voleb v katolickém Polsku se může považovat Palikotovo hnutí, které sesadilo dosavadní trojku Sejmu, Svaz demokratické levice (SDL). Strana zlobivého dítětě polské politické scény Janusze Palikota, bývalého poslance PO, neměla ještě před několika týdny šanci se do parlamentu vůbec dostat. Poraženým voleb je naopak SDL, jehož podpora ziskem 8,24% hlasů spadla poprvé od roku 1991 pod hranici 10%. Poláci proto očekávají odstoupení předsedy strany Grzegorze Napieralského, který původně sliboval zisk 15% hlasů.

K urnám v neděli dorazilo 47,25% voličů, což je méně než při posledních parlamentních volbách v roce 2007, kdy byla volební účast nejvyšší od roku 1989. Celkové oficiální výsledky voleb do Sejmu a do Senátu by měly být známy v úterý večer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek